Globetrotter
Pentru a posta si citi mesaje pe acest forum,trebuie sa va inregistrati.Va multumim pentru intelegere si va uram:Bine ati venit!


Globetrotter

Forumul Soferilor Profesionisti
 
AcasaAcasa  FAQFAQ  InregistrareInregistrare  Conectare  
.La inregistrarea pe forum utilizatorii sunt obligati sa isi completeze la profil varsta si localitatea de resedinta (necompletarea acestor date atrage ban pentru minim 2 saptamani) De asemenea :scrierea mesajelor cu deformari ale limbii romane sau prescurtari, inclusiv pe chat,atrage dupa sine banarea imediata.


Adresa de mail a ASPR este a.aspr@yahoo.com

Distribuiţi | 
 

 Cacofoniile

In jos 
AutorMesaj
Roriana
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 31
Data de inscriere : 14/07/2013
Varsta : 38
Localizare : Timisoara

MesajSubiect: Cacofoniile   Sam Ian 25, 2014 11:06 pm

Termenul cacofonie nu are legătură cu excrementele. Cele mai frecvente cacofonii fiind: la/la; sa/sa; ca/ca;  ca/ce(ci); că/ca; că/cu; că/când; cii/ru; pul/a, ci orice asociaţie neplăcută de sunete.
Cacofonie este un neologism format din gr.kakos - urât, rău şi gr.phone - sunet.
Cacofonii sunt, de exemplu, şi  "am lovit cucu cu cureaua" ori "am găsit zăbala la laviţa din bucătăria veche". Repetiţiile supărătoare de silabe asemănătoare produc prin urmare cacofonii.
Într-o propoziţie cum ar fi, să zicem: "Adesea la şedinţă toţi taţii tac", finalul sacadat şi ţăcănitor e o cacofonie perfectă! La fel, într-o propoziţie de genul "Mama mea m-a mascat", această succesiune de "ma"-uri, care seamănă cu o bîlbîială, este tot o cacofonie indiscutabilă.

Exemple de cacofonii/ rezolvarea lor:

 Astăzi  facem ora de chimie la laborator./ Astăzi facem ora de chimie în  laborator.
 Aceasta este o politică care enervează electoratul. / această politică enervează  electoratul.
 A întocmit  o analiză economică care nu se bazează pe realitate. / A  întocmit o analiză economică fără să se bazeze pe realitate.
 Regret că_colegii mei  nu sunt de acord. / Regret că nu sunt de acord colegii mei.
 Sunt deprimat, pentru că caut de mult o soluţie. /Sunt deprimat, întrucât caut de mult o soluţie.                                                                                                                                       De data asta pleca către exterior.  / De data asta pleca spre exterior.
Ca consilier are noi  responsabilităţi. I In  calitate de consilier are noi responsabilităţi.   Locuinţa lui este la fel ca casa mea.  / Locuinţa lui este asemenea casei mele.
A fost desemnat ca candidat la  Senat. / A fost desemnat drept candidat la Senat.          Trebuie ca cineva să  răspundă. / Trebuie să răspundă cineva.
Am venit cu rugămintea de  a-mi motiva absenţele. / rog să-mi motivaţi absenţele. / Am rugămintea să-mi motivaţi absenţele.
 Cu timpul a înţeles  toate problemele. / In timp, a înţeles toate problemele.
 In timpul acesta vorbea  profesorul. / în  acest timp, vorbea profesorul.
 Tipul acela nu-mi place/ Acel tip nu-mi place. 
Totodată, am mai văzut situații aberante în care spui, efectiv, virgulă, când vorbești.  „Ca,copil am făcut multe năzbâtii”. În niciun caz. Niciodată!!!.                                     
Virgula
, fiind un semn grafic, se folosește doar în scris. Atât.
Uite alt mod în care ai putea face acest lucru:

  • Fiind copil, am făcut multe năzbâtii.
  • Când eram copil, am făcut multe năzbâtii.
  • În copilăria mea, am făcut multe năzbâtii.

 
Cacofonii acceptate
Deşi "circulă" diferite liste conţinând cacofoniile acceptate, o listă finală nu vom avea nicicând. Cacofoniile prinse în aceste liste sunt, de regulă, următoarele: biserica catolică, tactica cavalerească, Ion Luca Caragiale şi epoca capitalistă. Mai apar: muzica corală şi Banca Comercială. În plus, toţi acei termeni tehnici compuşi, împrumutaţi din alte limbi şi care, ajunşi în română, sună cacofonic, pot fi trecuţi în lista cacofoniilor acceptate.
 
Pentru a evita cacofoniile, români ajung să facă greşeli și mai grave. De exemplu, inventează sintagme fără sens. Este şi cazul lui “ca şi”, o construcţie pe care o auzim foarte des. În prezent, acest ciudat “ca şi” a început să fie folosit chiar şi când nu se urmăreşte evitarea unei cacofonii. Iată un exemplu: “Mă bucur că te am ca și prietenă”.
 
Evitarea cacofoniei se face prin intermediul  câtorva părţi de vorbire, cum ar fi: decât, drept, faptul că, asemenea, întrucât (în loc de pentru că), articole proclitice ori pur şi simplu reformulând  enunţul. Sau pui sinonime, faci un artificiu și intercalezi un cuvânt pentru ca efectul supărător „ca…ca” să nu se producă.
 
 

 
                                                               Cu drag,
                                                                              Roriana
Sus In jos
 
Cacofoniile
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Globetrotter  :: Timp liber :: Gramatica si Ortografie-
Mergi direct la: